Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 10
За місяць : 328
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Волинський фаховий коледж культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського
Волинський фаховий коледж культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського

imageВолинський фаховий коледж культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського – заклад вищої освіти комунальної форми власності І рівня акредитації, який здійснює освітню діяльність за галуззю знань «Культура і мистецтво» на освітньому рівні «молодший спеціаліст». Підпорядковується Управлінню культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної адміністрації.

Навчальний заклад утворений 1997 р., згідно з рішенням Волинської обласної ради, на базі об’єднаних Луцького державного музичного училища і Луцького училища культури як Волинське державне училище культури і мистецтв. У 2009 р. закладу присвоєно ім’я  І. Ф. Стравінського, композитора і диригента зі старовинного козацького роду, що походив з Волині. Згідно з рішенням Волинської обласної ради від 7 вересня 2017 р. № 15/28 заклад перейменовано на Волинський коледж культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського. Сучасна назва - від 2020 р. Готує фахівців із п’яти спеціальностей, у т. ч. 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».

Найпершим закладом, який готував кадри бібліотекарів на Волині, був Ківерцівський технікум підготовки культурно-освітніх працівників, відкритий 1952 р. (у 1961–1963 рр. – Ківерцівське культурно-освітнє училище). У 1963 р. заклад переведено до обласного центру, перейменовано на Луцьке культурно-освітнє училище і розміщено у будівлі на вул. Шевченка, 50. Наприкінці 1980-х років заклад було перейменовано на Луцьке училище культури.

За спеціальністю 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» навчальний план коледжу містить такі дисципліни спеціального циклу: «Бібліотечні фонди», «Бібліографічна діяльність», «Обслуговування в бібліотеці», «Основи аналітико-синтетичної обробки документів», «Основи документознавства», «Бібліотечні інформаційно-пошукові системи», «Управління діяльністю бібліотеки», «Автоматизовані бібліотечні технології», «Архівознавство» та ін.

Бібліотека коледжу, яку очолює випускниця бібліотечного відділення М. Бабак, є центром оперативного інформування викладацького та студентського колективів, забезпечення їх навчальними та методичними виданнями. Її фонд налічує понад 51 тис. пр. документів та 30 назв періодичних видань. Функціонує читальна зала на 30 місць.

У коледжі підготовлено сотні фахівців за спеціальністю «бібліотечна справа». Випускники бібліотечного відділення працюють на посадах завідувачів відділів культури, головних спеціалістів управлінь культури, директорами і заступниками директорів бібліотек різних систем, очолюють бібліотеки-філії, відділи обласних бібліотек. Серед них – заслужені працівники культури України Г. Воробей та М. Мах, колишній директор Маневицької районної бібліотеки, кавалер ордена «Знак Пошани» Н. Білан. Понад 20 років очолювала Горохівську РЦБС Л. Ліщишина, директором Локачинської РЦБС працює Л. Мариняк, Луцької РЦБС – В. Ходаківська.

Викладачами бібліотечних дисциплін у різні роки працювали Т. Гурич, С. Дорофєєва, заслужений працівник культури України К. Карпенко, С. Коломієць Н. Космач, Н. Романюк. У 2010-ті роки підготовку молодших спеціалістів бібліотечної галузі здійснюють вихованці закладу М. Бабак, Н. Веремчук, Г. Ковальчук, а також Л. Маркевич.

Адреса коледжу: 43001, м. Луцьк, вул. Шевченка, 50.

Сайт коледжу: http://www.vkkm.lutsk.ua 

 

Джерела

 

Денисюк В. Одержимі творчістю. Про мистецькі та культурно-освітні училища Волині. – Луцьк: Волин. обл. друк., 2004. – 228 с.

Волинське державне училище культури і мистецтв ім. І. Ф. Стравінського / упоряд. В. Г. Панасюк, О. І. Коменда. – Луцьк : ВАТ «Волин. обл. друк.», 2010. – 56 с. : іл., портр.

Коменда Ольга Іванівна
Ковальчук Галина Іванівна (Луцьк)
Статтю створено : 14.03.2019
Останній раз редаговано : 08.10.2020